Сторінки

неділю

Організаційний, конструкторський, технологічний та заключний

     У минулих класах ми говорили про, що виготовлення виробу можна назвати виконанням творчого проекту. Пригадай, що таке проект, переглянувши наступну інформацію.

      Перший з них – організаційно-підготовчий. 
      Обрати тему проекту. Для цього визначаємо потребу у виробі. Інакшими словами досліджуємо, чи потрібен виріб тобі, твоїм близьким, школі або громаді. Це – міні-маркетингове дослідження. Свої думки щодо вибору теми проекту обґрунтовуємо письмово. 
      Сформулювати вимоги до виробу. Наприклад, простота виготовлення, економічність, естетичність, зручність у використанні, екологічність тощо. 
      Розробити варіанти виробів. Для цього виконуємо малюнки, ескізи, креслення, використовуючи інформацію з різних джерел (книги, журнали, газети, Інтернет, готові вироби). 
       Другий етап виконання проекту – конструкторський. 
      Розробляємо конструкторську документацію (кресленики, схеми, викрійки). 
      Розробляємо технологічну документацію для проекту (описуємо технологічні процеси виготовлення та складання деталей виробу). 
       Модель-аналог (виріб-аналог) – подібний за призначенням виріб, на основі якого можна здійснити розробку власного проекту.
     З моделей-аналогів формують банк ідей виробів, які нам потрібні для конструювання. 
     Формулюємо вимоги для нашого виробу: функціональність, зручність у користуванні, довговічність, безпечність, естетичність, наявність оздоблення, відповідність традиціям, мала вартість, оригінальність конструкції, оригінальність форми, міцність конструкції, простота конструкції.
      З банку ідей обирають виріб, який найкраще підходить для вирішення завдань проекту – базову модель. Вона є основою для вдосконалення. Для цього складаємо та заповнюємо таблицю, аналізуючи банк-даних виробів аналогів.
      Визначаємо рівень своїх знань. Чи все ми знаємо про те, як виготовити виріб. Якщо певна інформація відсутня, то знайомимось з технологією, яку будемо використовувати для виготовлення виробу.
      Добираємо матеріали та оцінюємо примірну їх вартість.
     Третій етап виконання проекту – технологічний.
     Розробка технологічної карти на виготовлення. Виготовляємо виріб із дотриманням правил безпечної праці.
      Останній етап виконання проекту – заключний.
     Аналізуємо результати, у разі доопрацювання виробу вносимо зміни у кресленик.
     Презентація проекту.

Немає коментарів:

Дописати коментар