Сторінки

четвер

Творчий проект «Вироби в етнічному стилі»

     Давайте і ми поринемо в чарівний світ народного ужиткового мистецтва та виконаємо разом творчий проект "Вироби в етнічному стилі", який стане корисним для вас чи вашого дому або відмінним подарунком для друзів. 
     Мета нашого проекту: виготовити виріб, використовуючи різні технології.
     Завдання нашого проекту: ознайомитись з історією виникнення етнічних виробів; переглянути різноманітні джерела інформації та укласти свій особистий банк-даних виробів-аналогів; ознайомитись з техніками виготовлення виробу в різних технологіях; удосконалювати навички роботи з різними конструкційними матеріалами; виявити практичним шляхом, який тип виробу стане найяскравішим для оформлення будинку, прикраси для людини чи подарунка для друзів; допомогти своїм друзям виготовляти виріб. 
     Результат нашого проекту: виготовлення виробів, виконаних різними техніками з використанням різних технологій та створення електронної презентації «Вироби в етнічному стилі». 

Частина 1. Організаційно-підготовчий етап проекту. 

     1. Нам необхідно визначити
     - призначення майбутнього виробу: це виріб, який використовують для себе чи будинку; виріб також може стати відмінним подарунком. 
     - вимоги до виробу: виріб має бути функціональним, а саме – прикрашати наш будинок чи доповнювати наше дозвілля; виріб має бути міцним; виріб має бути естетичним та оригінальним; виріб має бути економічним, тобто не потребувати багато коштів на його виготовлення (придбання матеріалів). 
     2. Нам необхідно провести міні-маркетингове дослідження
     Слід ознайомитися з уже існуючими подібними виробами та визначити, що вам найбільше в них подобається. Для цього нам потрібно сформувати банк даних виробів-аналогів, а потім обрати базову модель, яку потім будемо вдосконалювати за допомогою відомих методів проектування. Для полегшення роботи ми можемо використати уже частково сформований банк-даних виробів-аналогів. Кожен учень може його доповнити своїми декількома варіантами, фото яких можна знайти у мережі Інтернет, або інших джерелах інформації (книгах, журналах, тощо). Для ознайомлення із примірними зразками виробів переходимо за цим посиланням – «Банк даних виробів-аналогів». (Увага! Посилання буде активним у відповідній темі впродовж проекту). 
     Щоб оцінити вироби та обрати базову модель ми заповнимо порівняльну таблицю. Слід зазначити, що ми не маємо змоги доторкнутися до виробів та роздивитися всі їхні особливості. Ми орієнтуємося лише на зображення. Тому одні й ті самі конструкції можуть оцінюватися по-різному. Оцінка залежить від власного досвіду, уподобань, настрою та інших факторів. Якщо виріб, на вашу думку, відповідає критерію, потрібно поставити знак «+», якщо ні - знак «–». 
     Після заповнення та підрахунку робимо висновок: найбільше знаків «+» у зразка №__, який і стане моєю базовою моделлю

Частина 2 Конструкторський етап проекту. 

     Використовуючи свої знання про кресленики, ескізи та об’ємні зображення, методи проектування, створіть свій власний варіант виробу. 
     Далі при потребі виконайте інші додаткові зображення виробу або виготовіть шаблони чи використайте уже наявні у вчителя. Для виконання цього завдання можна використати білі аркуші паперу (формат А4), креслярські інструменти та інше приладдя. 
     Для виготовлення виробу нам потрібно проявити творчість, фантазію та уяву. Але перед тим, як почати виготовлення виробу, потрібно визначитись із матеріалами, інструментами та обладнанням, яке нам знадобиться у роботі. 
     Вам уже відомо про те, які існують конструкційні матеріали. Спробуйте пригадати цю інформацію та укладіть список тих з тих, які будуть підходити для нашого виробу найкраще, звернувши увагу на властивості кожного конструкційного матеріалу. Після формування списку спробуй визначити приблизну кількість кожного матеріалу. 
     І, нарешті, запишіть список інструментів та обладнання, яке може нам знадобитись для виготовлення виробу. 

Частина 3. Технологічний етап проекту. 

     Виконання цього етапу творчого проекту напряму залежить від технології. Вибір основних та додаткових технології ми будемо проводити разом на уроках. Після вибору та обговорення під час уроку на відповідній сторінці блогу ви зможете почерпнути детальну інформацію про основні та додаткові технології. 
     Щодо основних технологічних операцій, то їх опис подано вверху сторінки. Там ви можете обрати необхідну назву, перейти за посиланням та ознайомитись із правилами виконання тієї чи іншої технологічної операції, яку ми будемо виконувати під час виготовлення виробу. 
     Отже, ми обрали технології та ознайомились з описом основних технологічних операцій. А, значить, прийшов час для створення свого творчого шедевру. 

Частина 4. Завершальний етап проекту. 

     Давайте випробуємо спроектований виріб. Для цього візьмемо виріб та випробуємо його в роботі. Виглядає гарно? Прикрашає? Якщо відповіді на запитання «так», то це означає, що наш виріб відповідає функціоналу, який ми визначили ще на першому етапі проекту. 
     Давайте розрахуємо орієнтовну вартість виготовленого виробу. Слід визначити, скільки аналогічних виробів можна виготовити з придбаних матеріалів, та розділити суму витрат на цю кількість виробів. Так ми обчислимо примірну вартість одного виробу. 
     Оцінювання виробу. Вимоги до виробу, які ми сформулювати в організаційно-підготовчому етапі проекту, можна оформити у вигляді таблиці, а потім оцінити, чи відповідає їм виріб. 
Нагадаємо вимоги: виріб має бути функціональним; виріб має бути естетичним та оригінальним; виріб має бути економічним, тобто не потребувати багато коштів на його виготовлення (придбання матеріалів). Отож, таблиця оцінювання: 
     Нам залишилося лише зробити висновки (наприклад, чи все вийшло, як було задумано; що можна змінити або зробити краще). 
     Запишіть висновок, розпочавши його словами «Я думаю, що мій виріб …». 
     І, останнє, нам потрібно перевірити, чи добре ми пам’ятаємо усі нові слова, які прозвучали в процесі виконання творчого проекту (кресленик, проект, міні-маркетингове дослідження, ескіз, конструкційні матеріали і так далі). Для цього дайте відповіді на запитання, перейшовши за посиланням – «Терміни» (посилання стане активним на відповідному етапі проектування). 
     А зараз настав найприємніший момент - дарування свого виробу. 
     Думаю, що, створені нами вироби, будуть актуальними для багатьох ваших знайомих різного віку. Також я впевнений у тому, що з такими, власноруч виготовленими особливими та унікальними виробами, у вас в будинку буде завжди красиво, а ваш одяг буде виділятись оригінальністю та неповторністю. 

До зустрічі! Нові творчі проекти нас уже чекають. 

     Додаткові матеріали для виконання творчого проекту з минулих років, які можуть стати в пригоді на окремих етапах:

     1. Матеріал по темі "Підвіска (намисто)".
     2. Матеріал по темі "Краватка-метелик".
     3. Матеріал по темі "Додатковий опис проекту"
1

Немає коментарів:

Дописати коментар